Barion Pixel

COR-TEN® acél

Napjaink népszerű külső- és belsőépítészeti dizájneleme a COR-TEN® acél, amit a köznyelvben sokszor csak ’rozsdás acélnak’ neveznek. De vajon tényleg csak egy egyszerű rozsdával borított acéllemezről van szó vagy egy teljesen új építészeti irányzat úttörője a Corten?

Mi az a COR-TEN® acél?

A Corten acél valójában egy patinaréteggel borított, időjárásálló acélötvözet, amit eleinte csak ipari környezetben használtak, majd később a modern építészet egyik legnépszerűbb anyagává vált.

Az anyagnak a neve valójában egy szóösszetétel: COR-TEN

COR: Corrosion resistance (korrózió álló) – TEN: Tensile strength („szakítószilárdság”)

A Corten acélt úgy tervezték, hogy ne kelljen karbantartani. Megfelelő eljárás mellett néhány hónapon belül patinaréteg képződik (nemes rozsda), ami nem csak esztétikai szempontból előnyös, de tartósítja is az anyagot.

A COR-TEN® acél eredete

A Corten acél az Egyesült Államokból ered. Az 1930-as években a U.S. STEEL fejlesztett ki egy speciális acélötvözetet, amit „Corten steel”-nek neveztek el.

A találmányt eredetileg vasúti szénszállító kocsik építéséhez használták, később a hídépítések, különböző tartályok, silók, hajók és alvázak tervezésekor is elővették. Ezeken a területeken nagy szakítószilárdságú anyagokra volt szükség, ami nem igényelt gyakori ápolást vagy karbantartást. Így a Corten kiváló választásnak bizonyult.

Az 1960-as években elkezdték szélesebb körben használni a „rozsdás acélt”, ami oda vezetett, hogy ez lett az egyik legnépszerűbb kültéri dizájnelem és burkolóanyag. Ez főleg a különleges patinarétegének volt köszönhető.

Európában és hazánkban jóval később, a 2000-es évek közepe, vége fele vált igazán népszerűvé. Manapság az egyik legkeresettebb kültéri dizájnmegoldásról beszélünk. Gyakran választják virágládák, magaságyások, térelválasztók anyagának.

Az elmúlt években számos „replika”, ún. ’weathering steel’ jelent meg a piacon, ami egyfajta Corten helyettesítő anyagnak is tekinthető. Ezek valójában nem eredeti Corten termékek.

Az originál COR-TEN® acél alapanyagot Európában az SSAB gyártja a US Steel Corporation acélipari vállalat engedélye alapján.

Corten acél virágláda - Rézmű Kft.

Patinaréteg, avagy a „nemesített rozsda”

A COR-TEN® acél különleges hatását a patinaréteg adja. Ez a megfelelő környezeti behatások után alakul ki az acélon, mint például esőzések vagy a párás időjárás hatására (de akár locsolással is előidézhető). Ez a kezdetekben csak egy vékony rozsdaréteget jelent, mely elsősorban tartósító szerepet játszik: megvédi az acélt a mélyszerkezeti korróziótól. Idővel az újabb esőzések hatására újabb és újabb rétegek képződnek a felületen, ami már nem hatol be az acél szerkezetébe, csupán a felületi rozsdarétegre tapad rá. Ez pedig újabb védőréteget képez az anyagon. Az acél színe eleinte világos narancssárga árnyalatból barnába fordul át, majd egészen sötét, már-már fekete színűvé alakul át évtizedekkel később. A kezdeti színváltozások az oxidációs folyamatnak köszönhetően néhány hét, legfeljebb másfél-két hónap után már látszódnak. Ha valaki kifejezetten egy bizonyos színárnyalatra vágyik, bizonyos esetekben akár másfél-két évre is szükség lehet az áhított tónus eléréséhez. A folyamat különböző készítményekkel meggyorsítható.
Hogy pontosan milyen színű lesz az acél és milyen gyorsan éri el a „végső” állapotát, az függ a környezeti tényezőktől: páratartalom, sós levegő, UV sugárzás, stb. Igazán végső állapot persze nem létezik, hiszen évről-évre változik a COR-TEN® acél színe. Segíti az oxidációs folyamatot a kénben gazdag légkör, illetve a nedves és száraz időjárási körülmények gyakori váltakozása. Az igazi Corten patina-réteg kialakulásához megfelelő acél alapanyagra van szükség. Ez az ún. A242, A588, A847 és A606 típusú acélok, amik rendkívül ellenállóak és nem jellemző rájuk a szerkezeti korrózió. Ugyanakkor ezek sem állnak ellent mindennek. Például az állóvíz ezt az anyagot is roncsolja, ami a megfelelő vízelvezetéssel persze kiküszöbölhető.

COR-TEN® acél előnyei

COR-TEN® acél hátrányai

Corten acél virágláda - Rézmű Kft.
Corten acél virágláda - Rézmű Kft.
Corten acél virágláda - Rézmű Kft.
Corten acél virágláda - Rézmű Kft.
Corten acél fatároló - Rézmű Kft.

Mennyibe kerül? - COR-TEN® acél ára

Mielőtt kitérnénk a COR-TEN® árára, fontos megemlíteni, hogy egy „örök” termékről van szó, amit csak egyszer kell megvásárolni és utána soha többet nem kell rá költeni. Magyarán az anyag árát ennek tudatában kell vizsgálni.

A hasonló felhasználású anyagok már nem ilyen tartósak: a fa idővel elkorhad, a beton pedig megreped. Így bár lehet, hogy ezen anyagok kezdeti ráfordítása alacsonyabb, valójában hosszú távon drágábbak, mint a Corten acél.

A Corten acél alapanyaga némileg drágább, mint a lágyacélé. Ugyanakkor a pontos összeg függ attól is, hogy mekkora lemezekről van szó, mekkora mennyiségben és súlyban.

A Corten acélból készült tárgyak ára, mint például: virágládák, magaságyások, térelválasztók, fatárolók, kerti bútorok, stb. legtöbbször a pontos típustól és mérettől függ. 

Javasoljuk, hogy tekintse meg webáruházunkat, ahol raktáron lévő COR-TEN® acél tárgyak közül válogathat. Ha pedig egyedi megoldásokra van szüksége, keressen fel minket elérhetőségeinken: Rézmű Kft. – Kapcsolat

COR-TEN® acél vásárlás

Ha valóban eredeti, a U.S. STEEL védjegyével ellátott COR-TEN® acél terméket szeretne vásárolni, keresse fel kollégáinkat!

Cégünk 2014 óta foglalkozik Corten acél termékek gyártásával. Munkáinkkal számos hazai és külföldi helyszínen találkozhat, melynek egy része Corten acél felhasználásával készült.

Például: Vígadó, Operaház, Hilton Budapest, Herendi Porcelán Palota, Normafa Rendezvényház, Szegedi Dóm, Érseki Vadász kastély, Wenckheim kastély + európai nagyvárosok neves épületei.

Legyen akármilyen elképzelése, mi megvalósítjuk Önnek! Ha mégsem kivitelezhető, akkor tudunk alternatívát nyújtani minden elképzelésre.

Rézmű Kft.
+36 30 854 9369
info@rezmu.hu
6000 Kecskemét Csillag utca 4.

Gyakran Ismételt Kérdések

A Corten acél valójában egy patinaréteggel borított, időjárásálló acélötvözet, amit eleinte csak ipari környezetben használtak, majd később a modern építészet egyik legnépszerűbb anyagává vált.

A Corten acél sokoldalúan felhasználható. Ipari környezetben hidak, tartópillérek, silók, tartályok és egyéb merevítők egyik gyakran használt acél típusa. Az építészetben legtöbbször térelválasztónak, virágágyásnak, fatárolónak, kerti bútornak vagy dizájnelemnek használják.

A megfelelő acél alapanyag felhasználásával a Corten acél ellenáll az időjárás viszontagságainak, pl. esőnek, UV sugárzásnak vagy magas páratartalomnak. Azonban extrém körülmények mellett csökken az ellenállóképessége (magas klórtartalom, állóvíz). Megfelelő körülmények mellet a Corten acél akár több, mint 100 évig is kitarthat.

A patinaréteg színe folyamatosan változik. Kezdetben világos narancssárga, majd barna, végül egészen sötét, szinte fekete színűvé változik (évtizedekkel később). A pontos szín függ a környezeti hatásoktól, az acél alapanyagától és a megfelelő felhasználástól.

A Corten acél A242, A588, A847 és A606 típusú acélötvözetekből készül. Csak és kizárólag ezek az alapanyagok képesek megfelelő patinaréteg kialakítására és a hosszú távú ellenállóképesség fenntartására. Más acéltípusok nem nyújtanak kielégítő eredményt.

Bejelentkezés
REGISZTRÁCIÓ

Regisztrációval a fiók létrejön és email-ben elküldjük a linket, amivel beállítható a jelszó.

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.

Jelszó visszaállítása

Elvesztetted a jelszavadat? Kérjük, add meg felhasználónevét vagy e-mail címét. E-mailben küldünk egy linket az új jelszó létrehozásához.

FEL

KOSÁR 0